BAŇKOVÁNÍ - MASÁŽ TROCHU JINAK

Baňkování neboli vakuoterapie je vhodnou doplňkovou metodou klasických masáží.

Baňkování dokáže odstranit bolesti páteře a celého pohybového aparátu, ovlivňuje i funkci vnitřních orgánů.

 

Co je to baňkování a čeho se dá touto metodou docílit?

Vakuoterapie je metoda známá od starověku. V té době byla používána po celém tehdejším světě. Mimo jiné ji také používal již v roce 120 n.l. římský lékař Galenus.

K baňkování se používají různé druhy baněk. Baňka silným podtlakem přivodí vznik krevních podlitin. Působí tak fyzikálně, reflexně, ale také metabolicky tím, že ovlivňuje pochody látkové výměny v přilehlém okolí a v neposlední řadě také stimuluje imunitu organismu. Baňky ovlivňují procesy i na místech vzdálených aplikaci. Účinek baňky lze zesílit tím, že ji přiložíme na speciální místa, jako je akupunkturní bod nebo tzv. Hieadova zóna, jež dává vzniknout příčným pásovitým segmentům, tzv. dermatomům. Jsou to kožní okrsky s vlastním nervovým zásobením, vycházející z jednotlivých míšních segmentů. Při onemocnění orgánů se na zádech v oblasti příčné segmentace vytvářejí citlivá místa, označovaná jako spoušťové nebo maximální body. Jsou charakteristická pro postižené systémy. Běžně bychom je označili jako zatvrdliny, odborně gelosy. Jde o nahromadění škodlivin pod kůží nebo i hlouběji ve svalech. Tyto chorobně změněné okrsky tkáně, vzniklé na základě poruchy funkce vnitřního orgánu, se samy stávají dalším samostatným centrem potíží a jejich vztah k vnitřním příčinám se ztrácí. Mluví se pak o bolestech v zádech a léčí se většinou páteř. Tak, jako je vznik těchto kritických míst ovlivněn poruchou zevnitř, lze zpětně jejich léčením ovlivnit vnitřní poruchu, která k jejich vzniku původně vedla.

Co se odehrává v gelose po přiložení baňky?

Podtlak vtáhne část kůže i podkoží do baňky a způsobí, mimo jiné, popraskání drobných cévek s malými krevními výrony, zřetelnými jako modřina. Není však tak hluboká, jako například modřina po úderu, nehledě na cílené umístění baňky nad kritickým místem. Malý výron krve a lymfy do okolí gelosy i do ní samé zvýší cirkulaci krve a přívod kyslíku v okolí. Prokrvení a okysličení kritických bodů odplaví škodliviny z jejich centra a zvýšený „přísun“ bílých krvinek pak působí jako „zdravotní policie“. Po opakované správné aplikaci vede k úlevě bolesti v zádech a překvapivě i upraví funkce příslušného vnitřního orgánu, na jehož ovlivnění ani pacient nepomyslí.

Baňkování reguluje tok krve, lymfy a energie a tím působí pozitivně na zlepšení buněčného dýchání, zlepší výživu buněk a podpoří regeneraci kůže. Léčba má dále vliv na svaly, klouby, zažívací ústrojí a nervový systém. Již po jednom zákroku se může dostavit neočekávaná úleva.

Baňkování tedy prostřednictvím místních i celkových účinků posiluje vlastní obranyschopnost organismu a jeho odolnost proti nemocem. Spolu se zdravou stravou a psychoterapií tak může nemoc plně vyléčit nebo jí účinně předcházet.

Použití baněk

Jejich použití je různorodé, lze je kombinovat s prohřívacími zábaly a s většinou manuálních léčebných technik, lze je přikládat na akupresurní body a tím pracovat s energií meridián. Vynikajících účinků lze také dosáhnout při aplikaci baněk /například na postižený kloub/ z důvodu otoku. Indikovány jsou také traumatické stavy v subakutním či subchronickém stádiu, či chronické otoky způsobené poruchou lymfatického oběhu.

Kontraindikace pro použití baněk

Akutní trombózy a tromboflebitidy, rozsáhlé varixy, rozsáhlé gangrény, aneurysma /vždy však v místě výskytu těchto nemocí/

  • Akutní otevřené rány, lokální hnisavé infekce
  • Všechny krvácivé stavy
  • Otevřené rány a čerstvě traumatizované kožní oblasti
  • Popáleniny
  • U těhotných žen je potřeba vyhýbat se baňkování na břiše, na záda se baňky mohou přikládat až do 6. měsíce těhotenství.

Nemůže mi baňkování ublížit?

Po aplikaci baněk (zvláště při aplikacích, kdy se baňky nechají stát) mohou zůstat modřiny (hematomy), které se po několika dnech beze zbytku odhojí a zmizí.