Zelené potraviny

ABC ZELENÝCH POTRAVIN

Ve světě sílí trend tzv. celostních živých zelených potravin (greenfoods, wholefoods, practicallivingfoods), které plně odpovídají požadavku doplnit do naší stravy chybějící živiny a detoxikanty v organické, snadno vstřebatelné formě a bez vedlejších účinků. Nejedná se vlastně o nic jiného než o návrat z chemické laboratoře zpět do laboratoře Matky Přírody. Návrat k životnímu stylu našich dědečků a babiček už sice není masově možný, ale díky moderním poznatkům a technologiím se můžeme k přírodní výživě významně přiblížit. Umožňují nám to právě zelené potraviny, které se objevují na trhu nejčastěji ve formě sušených zelených šťáv a řas. Světově známým a uznávaným výrobkem z této oblasti je Green Magma japonského vědce dr. Hagiwary.

Z historického hlediska to není tak dávno, co se jídlo pěstovalo na poli nebo chovalo na dvorku či v chlévě. Dnes se „vyrábí“. Je plné chemikálií a „éček“ a jeho výroba, balení i distribuce podléhají nesčetným zákonům a vyhláškám, které mají zajistit jeho nezávadnost a kvalitu. Lidé už nemají hlad, netrpí podvýživou a nemocemi s hladem souvisejícími, a mají se lépe.

Ale daří se jim opravdu lépe? Myslíme-li na zdraví, a to v souvislosti s jídlem, tak jídla je dost, ale změnila se jeho kvalita – výživová hodnota. Je bohaté na kalorie a „chudé“ na látky pro naše zdraví nezbytné (vitamíny, minerály, fytolátky, enzymy, antioxidanty, vlákninu atd.). Je to tedy úplný opak toho, co bylo dříve, za doby našich babiček. I zdravotní problémy jsou jiné. Zmizely klasické infekční choroby (neštovice, černý kašel, tuberkulóza) a nahradily je infarkty, rakoviny a cukrovky – tzv. choroby civilizační. Ale i na ně se snažíme nějak vyzrát pomocí bypassů, chemoterapií a nepřebernou spoustou různobarevných tabletek, které stačí spolknout a budete zdraví. Jenže tak jednoduché to není. Vzdálili jsme se od zdroje zdraví, kterým je příroda, a zdraví se vzdálilo nám. Je třeba se zastavit a pokorně se vrátit. Jistěže ne o 50 či 100 let zpátky, to by ani nešlo, ale k přírodním zdrojům zdraví, které jsou ověřené tisíciletou praxí a pro naše tělo nejpřirozenější. Základním faktorem, který ovlivňuje naše zdraví je to, co jíme. A základem veškeré potravy je – zjednodušeně řečeno – zelená tráva.

Nechte se pozvat do světa zelených potravin a poznejte jejich, možná pro nás až překvapivou, léčivou sílu, kterou nám i v dnešní době nabízejí.

Výživa a zdraví

„Otec zelené šťávy“

Pěstování a výroba