MANUÁLNÍ LYMFODRENÁŽ

Lymfatický systém je detoxikační systém našeho těla. Základní smysl lymfatického systému je čistící (čištění tkáňového moku) a imunitní (likvidace virů, bakterií v lymfatických uzlinách). V lymfatických uzlinách imunitní systém zachytává a likviduje viry, bakterie a některé nádorové buňky. Lymfa nemá vlastní pumpu, proto je její pohyb omezený. Vlastní peristaltika lymfy a tělesný pohyb nestačí vyprazdňovat lymfatické cesty. Například aktivní sportovec, který neabsolvuje lymfatické masáže má často problémy s klouby, pohyblivostí a je náchylnější zraněním vazů a chrupavek. Jestliže se lymfa pohybuje pomalu, vytváří prostředí pro lokální záněty, úbytek tělesné energie a únavu. Jestliže se lymfa nepohybuje, vzniká přebytek zplodin a otoky – tento patologický jev se nazývá lymfedém. Speciálním případem lymfedému je lipedém, známější pod laickým názvem cellulita tzv. syndrom „pomerančové kůže“. Každá tuková buňka se může zvětšit až 200x (naplnit tukem).

Manuální lymfodrenáž  je nejúčinnější metoda pro uvedení lymfy do pohybu, odstranění lymfedému, zvýšení imunity, zvýšení tělesné energie, snížení únavy a zvýšení pozitivity myšlení (lymfodrenáž ovlivňuje i lymfu v mozku). Při léčbě lipedému má svoji nezastupitelnou roli. Lymfodrenáž je vhodná jako preventivní ošetření u osob vystavených dlouhému stání, či sezení, pomáhá rychlejší regeneraci po fyzické zátěži, turistice, sportu, úrazech, operacích.

LYMFATICKÝ SYSTÉM

Manuální lymfodrenáž je nejúčinnější a velmi jednoduchá prevence proti většině chorob. Definujeme ji jako speciální hmatovou techniku orientovanou na lymfatický systém, kterou vykonáváme stlačováním kůže a podkoží. Terapeutické užití např.:

  • otékání kotníků po nadměrné zátěži dolních končetin
  • otoky očních víček a obličeje, akné, suchá pleť, rozšířené žilky – lymfatická masáž obličeje působí velice blahodárně na pokožku a celkový vzhled obličeje, ženám nad 35 let se doporučuje namísto kosmetické masáže
  • sklon k infekčním nemocem z oslabení imunitního systém
  • cellulita
  • napětí, únava a křeče končetin
  • poruchy látkové výměny v kloubech - artróza, dna
  • bolesti těla po sportovních výkonech význam pro relaxaci a regeneraci
  • detoxikace křečové žíly, žilní nedostatečnost po operaci varixů (hned po odstranění stehů)
  • po liposukci
  • odstraňuje menstruační bolesti
  • je vhodná po operaci a pro vyléčené onkologické pacienty
  • pomáhá při léčbě obezity

Manuální lymfodrenáže se mohou ze zdravotního hlediska provádět denně. Ideální frekvence pro zdravotní prevenci je provádět 1x měsíčně lymfatickou masáž celého těla.

Ideální kůra pro redukci celullity a celkového zmenšení objemu jednotlivých problematických části těla a úbytku váhy, je série 8 - 15 speciálních lymfatických masáží postižených oblastí (obličej, břicho, boky, hýždě, stehna, ruce…), minimálně 2-3x týdne s následným termozábalempo masáži. Účinek ruční lymfordenáže zvýší sekvenční tlaková drenáž přístrojem a nošení speciálního kompresivního prádla, zejména kalhot např. zn. DEONA